FROM THE BLOG

Ken jij je sterke punten en gebruik je ze ook?

foto sterke puntenSterke punten, wat zijn dat?

Even een korte definitie. Buckingham zegt het volgende: Een sterk punt/een talent is een zich herhalend patroon van denken, voelen en doen dat op een productieve manier kan worden ingezet. Je werkt dus zodanig dat je steeds opnieuw een goed resultaat neerzet. Dat gaat soepel als je op basis van sterke punten werkt. Met dit in het achterhoofd bekijken we de vier kenmerken waaraan je een sterk punt herkent. Je hoeft ze niet alle vier te hebben.

1. Spontane en primaire aandacht

Hier gaat het erom waar je aandacht zonder sturing direct naar toe gaat. Neem de volgende onverwachte situatie in gedachten; je staat bij een kruispunt en je bent getuige van een aanrijding. Wat is het eerste dat in je opkomt? Word je direct gedreven om te coördineren dat hulp ter plaatse komt? Dan is actiegerichtheid misschien een sterk punt. Gaat je aandacht helemaal naar de mensen die betrokken zijn en is empathie een sterk punt? Vraag je je direct af hoe dit heeft kunnen gebeuren en ben je misschien van nature sterk in analyse? Wat nam jij het eerste waar? Op welke aspecten van een situatie richt je je als eerste, dus zonder dat je eerst na gaat denken? Daar zit waarschijnlijk het domein waar jij je van nature op richt en waar jouw sterke punten zich bevinden. Zie verderop de lijst met de 34 sterke punten.

2. Sterke verlangens

Tot welk soort bezigheden voel je je aangetrokken terwijl je van andere niets wilt weten. Wat zeg je vaker tegen jezelf dat je zou willen doen? Naar wat voor soort bezigheden trok je als kind al toe? Deze verlangens – variërend van mild naar sterk – wijzen zeer waarschijnlijk naar jouw sterke punten.

3. Het vermogen tot snel leren

Ook dit kan een indicatie voor een sterk punt zijn. De snelheid en het gemak waarmee je een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt geeft een veelzeggende aanwijzing voor de aanwezigheid en de kracht van een sterk punt/een talent. Het leren zelf ontketent energie en je merkt dat je verder wilt, meer wilt weten, het in de praktijk wilt gaan brengen.  

4. Psychische kracht en bevrediging

We zijn nu eenmaal zo gebouwd dat we ons prettig voelen als we datgene doen waar we goed in zijn. Welk werk ben jij aan het doen als je je prettig voelt? Waarin ervaar jij psychische kracht en bevrediging? Waarbij voel jij je gelukkig? Hierin is ieder mens overigens anders, er bestaat dus ook een enorm scala aan bezigheden waaraan mensen deze prettige gevoelens ontlenen.

Samengevat; spontane reacties, sterke verlangens, snel leren en gevoelens van bevrediging geven een goede indicatie van jouw sterke punten. Het is zeer de moeite waard, ook op de lange termijn, om deze punten van jezelf te (her)kennen. Werken op basis van jouw sterke punten kan ervoor zorgen dat je je werk langdurig en met plezier zal willen en kunnen verrichten.

Bron: “Ontdek je sterke punten” van Marcus Buckingham. Bij aankoopvan het boek zit ook een persoonlijke code waarmee je online een test in kan vullen en zicht krijgt op jouw sterke punten. Lees hier welke 34 sterke punten er zijn.

 

Wil jij je werk ook meer op basis van je sterke punten doen?

Leer in de training “Mijn (interne) inzetbaarheid” hoe je dat kunt bereiken.

Een intensief programma waar je concreet aan de slag gaat om je loopbaan en (interne en toekomstige) inzetbaarheid zelf te sturen. Je krijgt advies en coaching van experts om je zelfkennis een stevige impuls te geven. Klik door en lees ook de evaluaties van eerdere deelnemers in januari 2013.

 

Over Monique van Eeuwijk

Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om fluitend je loopbaan door te gaan. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.