FROM THE BLOG

Dit helpt om frustraties goed te verwerken

In de vorige blog schreef ik o.a. over het belang van frustraties verwerken. Daarop volgde vanuit een aantal lezers de opmerking ‘dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?’. Weer een ander opperde gekscherend ‘sla erop los’. Dat lijkt me een minder duurzame oplossing :-).  Over het verwerken van frustraties valt een boel te zeggen. In ieder geval spelen de volgende drie aspecten een belangrijke rol:

Nog even terug naar het vorige artikel, dit is wat er o.a. stond:
Ruim frustraties op, verwerk ze

Als je merkt dat je geen energie (meer) hebt om dit op te brengen – wat heel veel begrijpelijke redenen kan hebben – zorg dan dat je met die vermoeidheid of frustratie iets gaat doen om weer in positiever vaarwater terecht te komen. Want goed in je (werk) vel zitten is een zeer bepalende factor voor – toekomstige – inzetbaarheid en het kan opgepakt worden terwijl je de huidige functie blijft uitvoeren. Klik hier voor het volledige artikel.

1. Frustraties verwerken; maak bewust onderscheid in betrokken bij/invloed op

Wat in de praktijk opvalt is dat mensen ook frustratie opbouwen over zaken waarbij ze betrokken zijn maar zelf geen invloed hebben. Doorgaans zijn we bij meer zaken betrokken dan dat we invloed hebben. Voor gezond denken en voelen is het maken van onderscheid tussen beide factoren (betrokken bij/invloed op) van belang. Het geeft je namelijk richting; waar en wanneer heeft actie zin (invloed nemen) en kan ik dus iets doen? En waar en wanneer heb ik vooral tot taak mijn gevoelens te verwerken en stopt het daar (betrokken zijn)? Je kunt je waarschijnlijk voorstellen hoe frustratie die én niet tot actie komt én niet verwerkt wordt als het ware nutteloos rond blijft zingen. Iedere keer dat je weer met het onderwerp in aanraking komt is er sprake van gevoelens die nergens heen kunnen.

2. Frustraties verwerken; Focus op wat je wél kunt doen

Als het onderwerpen betreft waarop jij een vorm van invloed kunt uitoefenen, neem dan actie. Natuurlijk weet je nooit zeker of je actie gaat helpen om iets op te lossen, probeer het echter wel. Los van een eventueel resultaat op de kwestie zelf, heeft het in ieder geval nut voor jou. Het zal je – op termijn wellicht – het gevoel geven dat jij in ieder geval je best hebt gedaan. Je inspanning nu is je rust voor later, hoe lastig de onderhavige kwestie ook moge zijn.

3. Frustraties verwerken; Leer wat loslaten echt is

Verreweg de meeste mensen denken dat loslaten is dat zij geen gevoelens meer over iets hebben, eigenlijk willen ze de moeilijke gevoelens niet meer hebben.  Loslaten betekent niet dat je niet meer geraakt kunt worden of geen emoties meer over iets hebt. Het betekent wel dat je niets meer kunt doen, dat het uit jouw handen is. Loslaten kan dus nog steeds gepaard gaan met (een hoop) gevoel, maar op die gevoelens volgt geen actie meer. Het blijft bij gevoelens en die worden – zo goed en zo kwaad als het gaat – verwerkt.

Situaties in een mensenleven die veel pijn hebben gedaan zijn uiteraard moeilijker los te laten dan andere. Ook kwesties op en in het werk kunnen tot veel pijn leiden. Tot slot; ook minder grote maar toch pijnlijke gebeurtenissen vragen om verwerking, al duurt die uiteraard minder lang. Ook in loslaten wordt een onderscheid gemaakt tussen wel en niet tot actie komen vanuit de gevoelde frustratie. Ook hier is dus plaats voor het maken van een bewuste keuze; wel of niet in actie komen met of voor de gevoelens die ik heb.

Merk je dat je op één van de beschreven punten behoefte hebt aan ondersteuning? Dat kan bij Binnenzaken in de vorm van professionele coaching.

Over Monique van Eeuwijk

Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om vanuit echtheid aan het werk te zijn. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.