FROM THE BLOG

Over voelen wat je voelt

foto bij voelen wat je voelt

Het vorige artikel over feedback heeft veel reacties losgemaakt. Jullie gaven aan dat het onderdeel ‘mogen zijn wie je bent’ veel opriep. Reacties over momenten dat het heel prettig was je eigen kracht te voelen én reacties over momenten dat je mee ging in iets wat je eigenlijk niet wilde of dat je voorbij ging aan een gevoel dat er wel degelijk was. In dit artikel gaat het ook over ‘mogen’, maar dan over het mogen voelen wat je voelt. Voelen en iets met je gevoel doen zijn twee verschillende dingen. Het is belangrijk om te voelen wat je voelt want daarmee kun je uiteindelijk voor jezelf zorgen en dat is belangrijk voor je geestelijk en lichamelijk welzijn.

Zoals we gebakken zijn

Sommige mensen ervaren een veelheid aan gevoelens, sommige welkom en sommige minder welkom. Over hoeveel, wat en waar je wat allemaal voelt heb je niet zoveel te zeggen. Vanuit onze persoonlijkheid zijn er nu eenmaal verschillen in emotionaliteit. Mensen die niet bijzonder snel veel emoties hebben herstellen wat sneller van gebeurtenissen. Mensen die hoger scoren hebben daar wat langer voor nodig. Veel of weinig emoties, het is allemaal waardevrij. De opdracht ligt erin dat we leren omgaan met de kenmerken die we hebben op dit vlak zodat we voor onszelf kunnen zorgen en dus gedijen in ons leven en werk. Een gezonde grondhouding is die van acceptatie.

(On)gewenste gevoelens

In de praktijk is vaak zichtbaar dat het verzetten tegen gevoelens eerder de kop opsteekt dan ‘leren omgaan met gevoelens. Uiteraard kunnen allerlei gevoelens onwelkom zijn, eigenlijk tegen alles gerelateerd aan de emoties boos, bang, blij en bedroefd. Als de grondhouding verzettend is zitten we onszelf in de weg. Er is immers iets dat we niet willen en om dat weg te krijgen verzinnen we allerlei oplossingen. Hoe harder we werken aan deze verzettende acties, hoe slechter we ons gaan voelen. De aandacht gaat naar iets dat niet ok is in onze ogen en daarmee wordt het groter. Er is een grondhouding van oordeel en verzetten tegen wat is. Dat is hard werken en vaak ook nog heilloos.

Dicht bij jezelf blijven

Dit is een term die je waarschijnlijk vaak hoort. Voelen wat je voelt – zonder daar een innerlijk oordeel over te hebben – is een manier om dicht bij jezelf te zijn en te blijven. Als je mag voelen wat je voelt stel je jezelf in ieder geval in staat om tot een mening, een besluit, een richting te komen. Als je rekening houdt met je eigen gevoelens is het ook makkelijker om rekening te houden met de gevoelens van een ander. Voorwaarde voor dit proces is dat je een accepterende houding leert aannemen ten opzichte van alles wat je voelt. Pas als je eerst echt voelt wat je voelt kun je nadenken en handelen naar wat voor jou en bij jou past. En daarom is voelen wat je voelt belangrijk en gezond! Zeg daarom ‘Welkom’ tegen ieder gevoel dat zich aandient zodat je jezelf meer en meer leert kennen en zelfsturing en zelfzorg vanzelfsprekend wordt.

Is voelen wat je voelt voor jou geen vanzelfsprekendheid? Zou voelen wat je voelt jou sterker maken en je steviger in je werk zetten? Kijk dan eens bij professionele coaching.

Over Monique van Eeuwijk

Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om te werken vanuit wat echt is voor jou. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.