FROM THE BLOG

Tips om je werkdag tevreden af te sluiten

foto-bij-tevreden-werkdagDe hele dag druk maar toch het gevoel niets gedaan te hebben?  Dat hoor ik vaak in de coaching. Waar is je tijd dan in gaan zitten, vraag ik dan. Vervolgens hoor ik een scala aan acties die ze verricht hebben op een dag. Gek genoeg voelen al die acties niet als ‘echt’, het zijn zaken die ze als ‘erbij’ beschouwen, maar niet wezenlijk bijdragen aan wat ze hadden willen doen. Hieronder een inkijkje in wat er vaak speelt in de dynamiek ‘de hele dag druk en toch niets gedaan’. Je zult zien dat je hier zelf veel aan kunt doen. Het resultaat? Opgeruimd en met een goed gevoel je werkdag afsluiten!

Verhef ‘erbijtaken’ tot volwaardige taken

Doorvragend naar de inhoud en beleving van taken, die gedaan moeten worden maar kennelijk niet bijdragen aan een voldaan gevoel, komt het gesprek al snel op de dagelijkse e-mail. Voor veel mensen iets dat ‘ook nog even gedaan moet worden’. Kijkend naar de realiteit is de mail een taak die dagelijks veel tijd kost en waar wezenlijke toevoer van werk behorend bij de functie vandaan komt. Vanwaar dan dat gevoel dat het ‘erbij’ moet? Het hoort volledig bij de functie en het is een belangrijk moment voor inzicht, aansturing, voortgang en overzicht. Ook andere taken die niet direct aan het primaire proces (vergaderingen, afstemming, organisatorische taken) gelinkt zijn voelen nogal eens als tijdrovende bijzaken die het echte werk verstoren. Ook hier is het van belang dat deze taken tegen het licht worden gehouden en de status volwaardig moeten krijgen als ze inhoudelijk bij de functie horen. Taken die dat niet doen vragen om heroverweging.

Schat de tijd voor taken reëel in

Een ander punt betreft de inschatting van de met taken gemoeide tijd. Veel mensen onderschatten hoe lang iets kost. Wat voor het gevoel een half uurtje kost neemt al snel dik een uur, zo niet langer. Als je op je buikgevoel blijft sturen en niet de realiteit in kaart brengt blijf je jezelf dus een hoeveelheid werk per dag toebedelen die je niet kan halen. Het effect is het gevoel niet gehaald te hebben wat je wilde. Dit komt echter niet doordat je niet hard werkt, het komt doordat je de benodigde tijd voor taken onderschat. Zo voed je het gevoel van ontevredenheid over jezelf.

Maak een haalbare planning per dag

Als je weet hoeveel tijd iets kost en je hebt ook de bijkomende taken goed in beeld, dan kan je per dag zo’n beetje inplannen wat je wilt halen. Dat geeft de mogelijkheid om begin van de dag je focus te zetten en aan het einde van de dag voltooide taken af te strepen. Neem dat strepen ook letterlijk; maak je eigen vorderingen inzichtelijk en besteed er ook aandacht aan. Neem minibreaks tussen twee taken in; even opstaan, een loopje, wat drinken, een opgeruimd bureau en dan weer verder. Het zal je helpen om orde en grip te voelen én om je voldaan te voelen aan het einde van de dag.

Zelfvertrouwen up!

Als je met grote regelmaat realiseert wat je je voorgenomen had, dan versterk je de tevredenheid over jezelf. Het behoeft geen betoog dat dit een bepalende werking heeft op je gevoel van tevredenheid over je werkdag, de verrichte taken en over jezelf.

Bij drukte … dan zeker!

Veel mensen neigen ertoe deze gedisciplineerde werkstijl op te geven als het erg druk is. Terwijl je dan juist het meest gevoelig ben voor tevredenheid of ontevredenheid over jezelf. Het advies is natuurlijk om juist in tijden van drukte gedisciplineerd te werk te blijven gaan. Via planning en grip ontspan je, daardoor neemt je zelfvertrouwen toe en daardoor neemt je productiviteit en werkplezier toe. Meer dan de moeite waard dus!

Wil je meer informatie over je persoonlijke ontwikkeling of overweeg je persoonlijke coaching, klik dan hier.

Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om fluitend je loopbaan door te gaan. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.