FROM THE BLOG

Werken met doelen die je echt helpen

foto bij doelen stellenKen je dat? Dat je weet dat het zetten van persoonlijke doelen eigenlijk goed zou zijn? Maar dat je tegelijkertijd niet echt doelen (meer) zet? Het is iets dat ik vaak hoor en zie tijdens de coaching. Lees hier hoe je met doelen stellen om kunt gaan op een manier die je echt helpt.

Het doel zelf formuleren is pas 1/3 van het geheel

De praktijk laat zien dat het stellen van doelen alleen niet genoeg is om je doel daadwerkelijk te halen. Het doel zelf formuleren is in feite slechts één onderdeel van de drie. Na het stellen van het doel volgt namelijk ook het uitvoeren en eventueel bijstellen van het doel, die drie horen onlosmakelijk bij elkaar. Toch laat de praktijk zien dat velen alleen stap 1 – een doel formuleren – zetten om hun doel te bereiken. Er volgt geen implementatie; in het vervolg worden de acties en energie niet expliciet in de richting van het gekozen doel gezet. Dat betekent dat acties en energie breed gericht – of misschien zelfs ongericht – blijven. Gevolg: het doel komt niet dichterbij, alles blijft zo’n beetje zoals het nu is. Als iemand deze ervaring een paar keer opdoet zie je dat het stellen van doelen juist voor verlamt, het innerlijke beeld is ontstaan dat doelen eerder belasten dan helpen.

Dit is wat een doel voor je moet doen

Waarvoor dient een geformuleerd doel nu eigenlijk? In een doel beschrijf/teken/vertel je wat je precies wilt bereiken en hoelang je daarover wilt of kan doen. Stel je daarbij voor hoe de eindsituatie eruit ziet en formuleer het ook zo, bijvoorbeeld ‘over 1 jaar loop ik 5 km hard’, of ‘over 1 jaar weeg ik … kilo’. Specifieke duidelijke doelen dus. Zo’n duidelijk beeld heb je nodig om daarna je doel als ijkpunt te kunnen gaan gebruiken.

Koppelen: keuzes en energie in de richting van je doel

Iedere dag kunnen we kiezen welke acties we wel en niet kiezen. Zonder doel blijven de acties willekeurig. Met doel kun je juist de acties steeds toetsen aan het doel wat je jezelf gesteld hebt. Stel je hebt een paar uurtjes over; die kun je gebruiken voor wat er zomaar op je pad komt maar je kunt ze ook gebruiken in de richting van je doel, bijvoorbeeld een extra hardloopsessie.

Stel je hebt maar beperkte tijd voor jezelf. Zonder gezet doel is het go with the flow. Met doel plan je bewust wat je met de beperkte tijd gaat doen. Doelen en het koppelen aan acties horen dus van nature bij elkaar. Doelen zonder acties geven een mislukt gevoel. Acties zonder doelen leiden tot ongerichtheid (overigens niets mis mee zolang dat is wat je wil).

Leer en stel bij

Niet alle doelen worden gehaald. Naar doelen toe werken leert je om met de realiteit om te gaan en je acties aan te passen als dat nodig is. Leer en stel bij is dus het devies. Dat ik geen kwestie van mislukken maar juist van realisme en toewijding.

Dagelijks: je energie aan je doel geven

Na doelen, acties en bijstellen rest je nog één belangrijk punt,  zoniet het belangrijkste punt. Geef je energie aan je doel, zoveel als je hebt! Dan weet je dat je er alles aan gedaan hebt om je doel te bereiken en dat geeft op zichzelf al een goed gevoel. Je hebt verantwoordelijkheid genomen, je leert – zonodig stel je bij – en je gaat door! Zo helpt een doel je en motiveert het je om de volgende keer weer een doel te durven stellen.

Als je jezelf verder wilt versterken in het werken met persoonlijke doelen klik dan hier op persoonlijke coaching.

 

Over Monique van Eeuwijk

Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om fluitend je loopbaan door te gaan. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.