FROM THE BLOG

Hoe echt contact professionele teams verder brengt

Bijgaande foto kreeg ik onlangs van een coachee. Helaas ken ik de bedenker niet maar ik plaats de foto graag door.

Bij deze met dank! Zeker ook helpend voor teams!

De professional als teamlid

Verder vandaag eens over teamwork. Zoals jullie wellicht weten coach ik ook teams. De zakelijke doelen hebben altijd te maken met beter, sneller en effectiever worden. Onderliggend spelen zaken als vertrouwen, sturing, verschillen en interactiepatronen een rol. De onderstaande mechanismen tref ik geregeld aan en wil ik met jullie delen, zodat jij als professioneel teamlid er je voordeel mee kunt doen.

Twee hoofdreacties; analyse of emotie

Over het algemeen vinden professionals hun werk belangrijk; het doet ze iets, hoe goed of hoe slecht dingen lopen. Als iets niet lekker loopt willen ze dat aanpakken en oplossen. Als dat niet lukt (langer durend) gaan emoties een rol spelen. Grofweg worden er drie reacties zichtbaar. De eerste spreekt de eigen analyse sterk aan, de tweede valt vooral samen met de (eigen) emoties en de derde reactie heeft de voorgaande twee in balans in zich. Degene die sterk analyseert kan zich minder makkelijk vinden in de emotionele lading van de voeler. De voeler kan zich minder makkelijk vinden in de feitelijke benadering van de analist. Uiteraard hebben beide reacties veel waarde. Wat speelt is dat er geen proces is om de twee uitersten weer bij elkaar te brengen, ten voordele van het werk dat verricht moet worden. Soms hebben teams wel moeite gedaan om beide uitersten bij elkaar te brengen. De besteede tijd heeft niet geleid tot een verbetering. Zo ontstaat de volgende cirkel: A) het kost (te veel) tijd om met elkaar te praten en elkaar te vinden en B) we praten niet dus blijft het zoals het nu is. A leidt tot B en B leidt tot A, een circulaire redenering. Mogelijke gevolgen; machteloosheid en frustratie. Hoe langer dit evenwicht blijft bestaan, hoe groter de gelatenheid. En daarmee de bereidheid te investeren in het team en de relaties. Wat rest is hopen dat de tijd voor herstel zorgt. Wat er werkelijk speelt aan binnenzaken blijft of gaat ondergronds.

Als de kern niet geraakt wordt blijft de onrust gaande

De denker, de voeler of de gecombineerde denker/voeler; voor ieder geldt de behoefte om gehoord/gezien/erkend te worden. Niet alleen in zienswijze en behoefte maar vooral in goede bedoelingen! Het idee of de indruk dat collega’s goede bedoelingen niet zien c.q. in twijfel trekken, is voor menig professional moeilijk te verteren. Dat knaagt aan de binnenkant omdat de diepere waarden onder druk staan, zoals eerlijkheid, rechtvaardigheid, integriteit. De teamleden blijven onrust voelen omdat de kern nog niet geraakt is.

Echt contact om verder te kunnen, dé energizer bij uitstek!

De teamband aanhalen lukt vooral als er echt contact mogelijk is. Niet om te komen tot één waarheid maar om meerdere waarheden en meningen naast elkaar te laten bestaan. Van daaruit wordt het mogelijk om samen verder te gaan en te geven en te nemen. Daar waar (nog) niet gehoord, gezien en erkend is, wordt samen verder gaan een stuk killer.

 

Werkt jou/jullie team ook niet lekker en willen jij/jullie daar iets aan doen? Met teamcoaching (on the job) help ik teams concrete slagen in hun ontwikkeling te maken. Op een manier die past bij ieders natuur. Gebruik de vrijblijvende observatie om te ervaren of teamcoaching (on the job) bij jullie past.

Over Monique van Eeuwijk

Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik (en de bij Binnenzaken aangesloten coaches en trainers) versterken je zelfkennis zodat je vanuit jouw eigen natuur succes kan boeken.