FROM THE BLOG

Ken jij je talent en ben je er blij mee?

foto bij waardeer je talentVroeg of laat gebeurt ongeveer het volgende: Zelf ben je van mening dat je iets behoorlijk goed beheerst. Sterker nog … meer dan goed vind je eigenlijk. Zo was ik goed in paardrijden, zowel dressuur als springen. Ik won het nodige op wedstrijden en mij werd bovendien een zeker talent in het omgaan met paarden toegedicht. Ik was daar trots op. Niet dat ik dat ventileerde want dat hoorde niet!

Enfin, op een gegeven moment komt ene Kitty met haar paard nieuw op de manege. Dat kwam wel vaker voor, niets aan de hand dus. Tot ik haar de eerste keer zag rijden! Een prachtige rustige en ontspannen houding, paard soepel en nagevelijk (paardenterm), samen een mooie cadans. Het zag er gewoon erg goed uit, ik kon er niks anders van maken. Op dat moment drong tot mij door ….. ‘Kitty kan beter rijden dan ik’. Er gebeurde iets belangrijks. Ik leerde; de een heeft meer talent dan de ander, soms zelfs veel meer!

Laat je vormen en leer jezelf kennen

Op de werkvloer gebeurt precies hetzelfde. Tussen alle anderen ben je bezig je professionele meerwaarde te ontdekken en uit te bouwen, al doende kom je erachter hoe jouw talent in elkaar zit en hoe dat ligt ten opzichte van anderen. Het is onontkoombaar dat je soms meer en soms minder briljant dan een ander bent. Precies die wrijving geeft uiteindelijk glans. Niet dat het leuk is in het moment zelf. Soms echt helemaal niet! Maar het dient een doel. Juist door de vergelijking met anderen leer je hoe jouw unieke combinatie van persoonlijke kenmerken, je leren en je kennis en ervaring uitmondt in precies dat wat jou kenmerkt. Het unieke zit hem in de combinatie. Van belang is dat je de vorming de kans geeft. Hoe meer je meemaakt, hoe meer vorming en hoe meer gelegenheid tot het duidelijk van je precieze talent.

Leer je talent te waarderen

Nu wil het wel eens voorkomen – meer dan eens – dat mensen niet zo blij zijn met de aard en de mate van hun talent. Ze hadden er meer van verwacht. Of ze hadden liever iets anders goed gekund. Of ze hadden nog beter en nog meer van het een of ander willen kunnen. Ook voor de meest briljanten blijkt het een opgave; willen zijn wie je bent en wat je kan en – belangrijk – accepteren wie je niet bent en wat je niet kan. Niemand ontkomt aan dit leerproces om je zijn en kunnen te gaan accepteren en in the end ook te gaan waarderen. Allemaal hebben we meer en minder briljanten om ons heen, dus het leerproces is voor iedereen nagenoeg hetzelfde. Misschien mag dit een rustgevende gedachte zijn.

Durf je talent neer te zetten

Zolang je met jezelf nog in het binnengevecht bezig ben – dan wil je nog niet zijn wie je bent en wat je kan – ontneem je jezelf de mogelijkheid om op een evenwichtige manier met je talent in de omgeving te staan en te groeien. Een deel van je energie lekt weg. Het loont zeer om te leren wat je talent is en om de mate ervan te waarderen. Jouw omgeving is helemaal niet bezig met de overwegingen die jij van binnen hebt. Je omgeving waardeert het als iemand weet waar ie goed in is en nastreeft dat in te zetten en nog beter te maken. Op steeds meer plaatsen is het zelfs zo dat er van je verwacht wordt dat je weet welk talent en dat in zet. Investeer daarom in jezelf, het zal je helpen om lekker in je vel, lekker in je functie en lekker in de markt te liggen.

Weten waaraan je je talent kunt herkennen? Klik hier.

Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk. Sinds 1997 ben ik oprichter/eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Op deze plek geef ik onderwerpen uit de praktijk door waar we mensen mee helpen. Zo kan jij ook de modus vinden om fluitend je loopbaan door te gaan. Samen de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt leren we je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.