FROM THE BLOG

Onrust in je hoofd? Moeilijk slapen? Lees de tips

foto bij mentale rust en goed slapenVeel mensen kampen met een overprikkeld denken en kunnen de slaap daardoor lastig vatten. Het hoofd blijft gaan, er zit geen rem op. Of liever gezegd; de rem is weg. Dat gebeurt niet zomaar, daar is iets aan vooraf gegaan. Leer waarom een kopje goede nacht thee niet meer helpt en wat je kunt doen voor een rustiger hoofd en een betere nachtrust.

De korte termijn – vroeger in de avond prikkels verminderen

Werktijden lopen voor velen niet meer strikt langs de lijnen half 9 – 5. In de avond nog even je mail doen, stukken lezen, meetings voorbereiden, zo ziet werken anno 2013 er steeds vaker uit. Dit alles heeft gevolgen voor onze mentale belastbaarheid. We staan steeds langer op ‘aan’ en steeds minder op ‘uit’. En precies dat op ‘uit’ staan hebben we nodig om na inspanning ook tot ontspanning te komen. ‘De boog kan niet altijd gespannen staan’ is een bekend gezegde dat we steeds minder leven. Wat is het gevolg? Onze mentale activiteit blijft te lang in de 5e versnelling staan. Het vinden van mentale ontspanning – rust in je hoofd – is steeds lastiger. Wat nu? Wat helpt is om vroeger op de avond de stroom van prikkels af te sluiten. Leer jezelf kennen in hoe je ontspant. Ontwikkel tot slot de discipline om de ontspanning werkelijk in te bouwen en vol te houden.

De langere termijn – een gezonde levensstijl

Naast de dagelijkse stroom van prikkels speelt ons fysieke lijf ook een belangrijke rol. Hoe meer inspanning je van jezelf vraagt (sommigen eisen dat zelfs), hoe noodzakelijker ontspanning is om tegenwicht te bieden. Dat betekent dat dingen als sporten, leuke dingen doen, gezond eten etc. intact moeten blijven en juist niet – omwille van nog meer productiviteit – opgegeven moeten worden. In het ideale geval blijven inspanning en herstel binnen een gezonde bandbreedte. Toch wordt deze leefregel vaak losgelaten. Het gevolg is dat de basisspanning in ons lichaam veel meer opbouwt en  te weinig gelegenheid tot herstel krijgt. Onbewust en ongewild is ons lijf alsmaar aangespannen terwijl we dat niet meer merken. Wat is er nodig? Als je te veel basisspanning in je lijf hebt is in eerste instantie een directe ingreep goed. Dat wil zeggen: meer bewegen, ontspanning zoeken, meer afstand nemen. Als de spanning gezakt is kan een nieuwe balans tussen inspanning en herstel voorkomen dat je opnieuw in dezelfde valkuil stapt. Ontwikkel ook hier de discipline om het nieuwe gedrag met de nieuwe balans echt vast te houden.

Bij overprikkeling – geloof niet alles wat je denkt maar neem rust

Een overprikkelde geest kenmerkt zich door een dwangmatige manier van denken. Het maakt niet meer uit welk onderwerp het betreft, ieder onderwerp wordt op een opgejaagde manier overdacht. Het denkproces kent geen einde. In plaats van een conclusie of een besluit volgt het volgende onderwerp alweer. Dit opgejaagde denken leidt tot spanning en piekeren over wat je moet doen om rustiger te worden. De oplossing ligt op dat moment zeer zeker niet in nog meer denkwerk – denk dus niet dat alles wat je denkt relevant is – dat werkt juist averechts. Je voelt je niet gespannen doordat je voor een bepaald vraagstuk geen oplossing hebt. Je voelt je gespannen door de overprikkelde manier van denken. Er is maar één remedie: Rust nemen door de bovengenoemde korte en langere termijn maatregelen te nemen. Je zult zien, het wordt weer rustiger. En dat komt je kwaliteiten zeer ten goede (bijvoorbeeld relativering, creativiteit, scherpte, humor). Dat zijn niet de minste vermogens, je hebt dus alle reden om signalen van overprikkeling serieus te nemen!

Wil je sterker te worden in je persoonlijke balans? Lees hier nog meer tips en informatie over persoonlijke coaching.

 

Over Monique van Eeuwijk

Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. In deze blogs draag ik kennis uit de praktijk over om je te helpen fluitend je loopbaan door te gaan. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.